NP Slovenský kras

Turistický informačný portál NP Slovenský kras

Slovenská stopa v dejinách Gemera


, ,

🎨 Aj tento rok Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, prichádza s vlastnou výstavou pod názvom „Slovenská stopa v dejinách Gemera“.

📜 Pôjde o náučnú historicko-etnografickú výstavu, ktorá bude pozornosť diváka upriamovať na vybrané aspekty života slovenského obyvateľstva na území Gemera od 19. storočia do konca 2. svetovej vojny.

📚 Výstava nadväzuje na vedecký seminár „Národy a národnosti na dnešnom území Košického samosprávneho kraja v premenách času“, ktorý Banícke múzeum v Rožňave zorganizovalo v marci tohto roku.

💬 „Historické územie Gemerskej župy bolo od nepamäti príznačné plodným a navzájom tolerantným súžitím viacerých národností a etnických skupín.

🤝 Miešali sa tu nielen rodiny, ale aj spôsob života, spôsob obrábania pôdy, remeselníctvo, staviteľstvo, vierovyznania a mohli by sme takto pokračovať.

👣 Táto výstava nám ukazuje, akú výraznú stopu v tomto súžití zanechal slovenský element na Gemeri,“ uviedol riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave Ladislav Mixtaj.

🎯 Hlavným cieľom výstavy je aktívne pôsobiť na formujúce sa historické vedomie mladých ľudí, oboznámiť ich s dejinami regiónu, z ktorého pochádzajú a so životom ich priamych predkov.

🧠 V neposlednom rade tiež podporiť rozvoj myslenia žiakov a študentov v dejinných súvislostiach.

👥 Prostredníctvom výstavy budú mať možnosť sa bližšie zoznámiť s každodenným životom slovenského obyvateľstva na Gemeri, ktorý bol v minulosti determinovaný viacerými činiteľmi.

📈 Predstavovali ich najmä spôsob obživy, pôsobenie rôznych inštitúcií či neformálnych skupín.

⏳ „Z časového hľadiska výstavu uzatvára Slovenské národné povstanie, ktorého udalosti sa nevyhli ani gemerskému regiónu.

🕰️ Rok 1945 a nasledujúce už prinášajú do života obyvateľov v mnohých oblastiach tak zásadné zmeny, že ich dôsledkom je postupný zánik „starého“ spôsobu života,“ doplnil autor výstavy Martin Hajduk.

🎉 Záujemcovia sa môžu takisto tešiť na bohatý sprievodný program počas celého trvania výstavy.

👥 Pôjde najmä o komentované prehliadky výstavy, tematický prednáškový cyklus či vzdelávacie workshopy.

🎈 Slávnostné otvorenie výstavy sa uskutoční 07. 11. 2024 (štvrtok) o 16:00 hod. v priestoroch Galérie Baníckeho múzea v Rožňave.

📅 Výstava potrvá do 28. 03. 2025.

 

👣 👣 👣 👣

 

Translate » Prekladač